Skip to main content

Φυλές Βορειοανατολικής Ινδίας Ασσάμ - Ναγκαλάντ, Φεστιβάλ Hornbill | 16.11.2023 Διάρκεια: 21 ΗΜΕΡΕΣ από 3490

Αναχώρηση: 16/11

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Πτήση για Καλκούτα

Γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας και πτήση για Καλκούτα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

2η ημέρα: Άφιξη στην Καλκούτα (ξενάγηση)

Άφιξη νωρίς το πρωί στην Καλκούτα και γνωριμία με την πόλη, το πιο σημαντικό λιμάνι και εμπορικός σταθμός της πάλαι ποτέ Βρετανικής Ινδίας, η Καλκούτα μοιάζει με ένα πολύβουο μελίσσι που βρίσκεται σε μόνιμη έξαρση. Στην ξενάγηση μας θα δούμε το μνημείο της βασίλισσας Βικτωρίας, τη πλατεία Νταλχούζι με τα Βικτωριανά κτίρια, το Κυβερνητικό Μέγαρο, το κτίριο της τοπικής Βουλής, το Ανώτατο Δικαστήριο, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το ναό της θεάς Κάλι, το ναό των Τζαϊνιστών, τη γέφυρα Howrah που αποτελεί το σύμβολο όχι μόνο της Καλκούτας, αλλά και της Δυτικής Βεγγάλης, αλλά και η αγορά των λουλουδιών. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Καλκούτα – Γκουβαχάτι – Τεζπούρ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο και σύντομη πτήση για την πρωτεύουσα της πολιτείας του Ασσάμ το Γκουβαχάτι (Guwahati), μια σύγχρονη πόλη με παράδοση. Στη συνέχεια αναχωρούμε και μέσω μίας καταπράσινης διαδρομής φτάνουμε στην όμορφη πόλη Τεζπούρ (Tezpur), που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Τεζπούρ – χωριό Ναισί – Ζίρο

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε την οδοιπορικό μας στην περιοχή του Ζίρο (Ziro), έναν παρθένο και αδιαίρετο επί γης παράδεισο, σε ένα εκπληκτικό καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της πολιτείας Αρουνάτσαλ Πραντές (Arunachal Pradesh) στα Ανατολικά Ιμαλάια. Στην περιοχή αυτή ζουν οι Απατάνι (Apatani), μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες των Ανατολικών Ιμαλαΐων, με ιδιαίτερες πρακτικές χρήσης και καλλιέργειας της γης αλλά και οικολογικές γνώσεις αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος, που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια των αιώνων. Γι αυτόν τον λόγο η περιοχή όπου ζουν οι Απατάνι έχει προταθεί από την UNESCO να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο σαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την "εξαιρετικά υψηλή παραγωγικότητα" και τον "μοναδικό" τρόπο διατήρησης της οικολογίας.

Στην διαδρομή μας θα επισκεφτούμε ένα χωριό Ναισί (Nyshi) της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στην Αρουνάτσαλ Πραντές στην Βορειοανατολική Ινδία για να εξερευνήσουμε τον πλούσιο παραδοσιακό τρόπο ζωής της κοινότητας. Οι Ναισί, είναι Ινδομογγολική υποομάδα, θεωρούνται φύλακες των πτηνών Hornbills με το καμπυλωτό ράμφος, και όπως και οι Απατάνι μεταρρυθμιστές στην διαχείριση των φυσικών πόρων και της καλλιέργειας της γης.

Φτάνουμε στο Ζίρο, την όμορφη πόλη που περιλαμβάνεται κι αυτή στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO σαν τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Ζίρο: Χωριά Χονγκ, Ντούτα, Χάρι

Μια συγκλονιστική ημέρα θα βιώσουμε σήμερα σε ένα μοναδικό οδοιπορικό στα χωριά των Απατάνι Χονγκ (Hong), Ντούτα (Dutta) και Χάρι (Hari). Θα περιηγηθούμε στα απλωμένα στις βουνοπλαγιές χωριουδάκια με τα σπίτια των Απατάνι που γειτνιάζουν μοναδικά μεταξύ τους και κυρίως θα γνωρίσουμε αυτόν τον υπέροχο λαό με τα μοναδικά ήθη και έθιμα. Οι ηλικιωμένες γυναίκες της φυλής θα μας εντυπωσιάσουν με το Tippei, το τατουάζ προσώπου με την γραμμή από το κούτελο μέχρι την μύτη και τις 5 γραμμές στο πηγούνι, αλλά κυρίως με τα ιδιαίτερα ταπωμένα ρουθούνια τους!

Εκτός από τα χωριά θα επισκεφθούμε τα αγροκτήματα των Απατάνι, θα θαυμάσουμε τους πανέμορφα ταξινομημένους ορυζώνες τους με τα ψαράκια και θα μας εντυπωσιάσουν οι τρόποι διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Θα επισκεφθούμε επίσης την τοπική αγορά για να μάθουμε περισσότερα για τον πολιτισμό, τα έθιμα, τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και τα στολίδια αυτού του μοναδικού λαού!

Μια υπέροχη ημέρα τελείωσε και γεμάτοι εξαιρετικές εικόνων και εντυπώσεις από αυτή την αξέχαστη φυλή, θα επιστρέψουμε στο Ζίρο, στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Ζίρο – Ματζούλι

Αφήνουμε σήμερα πλήρεις εντυπώσεων την περιοχή του Ζίρο και την πολιτεία του Αρουνάτσαλ Πραντές και περνάμε στην πολιτεία του Ασσάμ και στο Ματζούλι (Majuli), το αναφερόμενο στο βιβλίο Guinness σαν το μεγαλύτερο νησί μέσα σε ποτάμι στον κόσμο. Το νησί σχηματίζεται από τον ποταμό Βραχμαπούτρα (Brahmaputra) στο νότο και το Χερκούτα Ξούτι (Kherkutia Xuti), που ενώνει τον ποταμό Σουμπανσίρι (Subansiri) στα βόρεια.

Τα γραφικά χωριουδάκια της φυλής των Μίσινγκ (Mishing) με τα πασσαλόπηκτα στις όχθες των ποταμών σπιτάκια σε συνδυασμό με το πράσινο των ορυζώνων που ενώνεται με το ποτάμι, είναι το μαγευτικό σκηνικό μιας άλλης Ινδίας, μιας περασμένης εποχής, που θα απολαύσουμε για δύο μέρες. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Ματζούλι

Η αυγή θα βρει τους τολμηρούς στις όχθες του Βραχμαπούτρα να απολαμβάνουν και να αιχμαλωτίζουν με το κλείστρο της κάμερας τους την μαγεία της ανατολής του ήλιου.

Θα περιηγηθούμε όλη την ημέρα στην περιοχή, θα απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης και θα γνωρίσουμε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Μίσινγκ, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Το Ματζούλι είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του πολιτισμού του Ασσάμ από τον 16ο αιώνα με βάση γραπτά αρχεία που περιγράφουν την επίσκεψη της Srimanta Sankardeva - ενός κοινωνικού μεταρρυθμιστή του 16ου αιώνα.

Θα γνωρίσουμε τα μοναστήρια (satras) και την μοναστηριακή ζωή των μοναχών και θα περιηγηθούμε στα κελιά τους. Θα επισκεφτούμε το Auniati sattra, που θεωρείται ως το επίκεντρο της κουλτούρας Satriaya και Vaishnavism στο Ασσάμ, διάσημο για τους χορούς Apsara και Paalnaam, αλλά και την μεγάλη συλλογή από παραδοσιακά σκεύη, τα κοσμήματα και τα χειροτεχνήματα. Αλλά και το κέντρο τέχνης, πολιτιστικής, λογοτεχνικής και κλασικής μελέτης Kamalabari Satra και το Uttar Kamalabari Satra που προβάλει πολιτιστικά προγράμματα της τέχνης Satria σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό

Θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του φυλετικού χωριού των Μίσινγκ, θα παρακολουθήσουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων, θα συναναστραφούμε μαζί τους και θα μάθουμε για τα ήθη και έθιμα τους. Ακολούθως θα επισκεφτούμε ένα χωριό κεραμοποιίας και ένα χωριό όπου θα παρακολουθήσουμε την κατασκευή των μασκών.

Η μέρα μας θα κλείσει, όπως άρχισε, στις όχθες του Βραχμαπούτρα, να απολαμβάνουμε την δύση του ηλίου. Άλλη μια μαγική ημέρα τελείωσε, και με το λυκόφως θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Ματζούλι– Σιβασαγκάρ – Μον

Πολύ πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση για το Μον. Μετά από μια ωριαία πλεύση στον θρυλικό Βραχμαπούτρα, και μια δίωρη διαδρομή θα σταματήσουμε στην Σιβασαγκάρ (Sivasagar), την αρχαία πρωτεύουσα των Αχόμ, μιας δυναστείας που ήρθε από την Ταϊλάνδη, μέσω της Βόρειας Μιανμάρ στις αρχές του 13ου αι., και βασίλεψαν στην περιοχή για περίπου εξακόσια χρόνια. Τα ερείπια από τα ανάκτορα και τα μνημεία των Αχόμ εντοπίζονται διάσπαρτα στην περιοχή γύρω αλλά και μέσα στην ιστορική πόλη. Ο Ναός του Σίβα μάλιστα που έχτισαν οι Αχόμ στη Σιβασαγκάρ πιστεύεται πως είναι ο ψηλότερος από όλους του ινδουιστικούς ναούς της Ινδίας. Το 1734 η βασίλισσα Αμπίκα έφτιαξε στη Σιβασαγκάρ μια τεράστια υδατοδεξαμενή 125 στρεμμάτων, γύρω από την οποία βλέπουμε σήμερα τρεις ναούς: ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ο Σίβα Ντολ (Shiva Dol), αυτός που προσελκύει τους περισσότερους πιστούς, ενώ είναι μάλλον και ο πιο μεγαλοπρεπής ναός του Σίβα στη χώρα. Λίγο παραπέρα, το Ρανγκ Γκαρ (Rang Ghar) υπήρξε η «πολιτιστική παιδική χαρά» των βασιλέων (swargadeos) των Αχόμ και μέχρι σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ασίας. Κατασκευάστηκε το 1746 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πράματα Σίνγκα: εδώ βασιλείς και κορυφαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν τοπικούς αγώνες όπως πάλη, πτηνομαχίες και βουβαλομαχίες και πολλά άλλα. Ακόμη ένα εξαιρετικό μνημείο είναι το Ταλατάρ Γκαρ (Talatar Ghar), ένα επταόροφο κτίριο, με τέσσερις ορόφους κάτω από το έδαφος και τρεις πάνω από αυτό: ένα εκπληκτικό ανάκτορο για τους βασιλείς των Αχόμ και ταυτόχρονα μια εξαιρετική αρχιτεκτονική ιδέα, δεδομένης μάλιστα και της ιστορικής περιόδου στην οποία χτίστηκε. Θα επισκεφθούμε τα κυριότερα από αυτά τα Μνημεία και τους Ναούς των Αχόμ, που αφηγούνται την 600 ετών ιστορία της δυναστείας, όσα περισσότερα ο χρόνος θα μας το επιτρέψει.

Θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας πλέον στην πολιτεία της Ναγκαλάνδης (Nagaland), όπου ζουν 16 διαφορετικές φυλές ιθαγενών, οι οποίοι ανήκουν στη Σινο-Βιρμανική εθνότητα, αφού η γειτνίαση με την Βιρμανία προς ανατολάς είναι άμεση. Για να φτάσουμε στην Μον (Mon), την αφετηρία των εξορμήσεων μας τις επόμενες δυο ημέρες για να γνωρίσουμε την φυλή των Νάγκα (Naga) τους περήφανους πολεμιστές και ιδιαίτερα την υποομάδα των Νάγκα, τους Κόνιακ (Konyak), τους παλιούς κυνηγούς κεφαλών. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τα γεμάτα τατουάζ πρόσωπά τους, τα στολίδια που φορούν στο κεφάλι και τις παραδοσιακές πολεμικές φορεσιές τους. Η φυλή κυβερνάται από τους Ανγκ, κληρονομικούς αρχηγούς της αιώνες πριν από την άφιξη των Βρετανών. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή ονομάζεται "Land of Anghs" (που σημαίνει γη που κυβερνάται από τους βασιλιάδες). Οι Κόνιακ είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές ικανότητές τους στην ξυλογλυπτική, τη χειροτεχνία και τη σιδηρουργία. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Μον: Λόνγκβα - Τανγκ

Ξεκινάμε το πρωί για τη μετάβασή μας οδικώς στο χωριό Λόνγκβα (Longkwa), ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στην περιφέρεια του Μον, ένα ήσυχο και γαλήνιο μέρος και από τα καλύτερα μέρη για να δούμε τη μοναδική φυλή των ανθρώπων Νάγκα (Naga). Εδώ θα επισκεφτούμε μέρος του χωριού που κατοικείται από τη φυλή Κόνιακ (Konyak). Το Λόνγκβα ακροβατεί ανάμεσα στην Ινδία και τη γειτονική Μιανμάρ, καθώς τα μισά σπίτια του οικισμού βρίσκονται μέσα στα όρια της Ινδίας και τα υπόλοιπα στη Μυανμάρ (Βιρμανία)! Ολόκληρο, ωστόσο το χωριό διοικείται από τον Ανγκ, το σπίτι του οποίου θα επισκεφτούμε σαν αξιοθέατο, αφού χωρίζεται στα δύο από την γραμμή των συνόρων! Τέσσερα ποτάμια περνούν από το χωριό, κι αυτά μοιρασμένα: δύο εξ αυτών, Τέγκι και Τάπι, ρέουν προς την πλευρά της Ινδίας ενώ οι ποταμοί Τεζάκ και Σούμνιου κυλούν προς τη Μιανμάρ. Καθοδόν θα επισκεφθούμε και το χωριό Τανγκ (Tang). Επιστροφή στο Μον, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Μον: Χονγκφόι - Σένγκα – Τσινγκνού – Σανγκνού – Τσουί

Συνεχίζουμε της περιήγηση μας στην περιοχή του Μον και σήμερα θα επισκεφτούμε τα χωριά Χονγκφόι (Hongphoi), Σένγκα (Shengha), Τσινγκνού (Chingnyu), Σανγκνού, (Shangnyu) και Τσουί (Chui) για να γνωρίσουμε από κοντά τις τοπικές φυλές και να μάθουμε περισσότερα για την παράδοση και τον πλούσιο πολιτισμό τους. Καθώς περίπου το 85% του πληθυσμού της επαρχίας Ναγκαλάντ ασχολείται με την καλλιέργεια της γης, η καθημερινότητα των ανθρώπων σ’ αυτό το κομμάτι της βορειοανατολικής Ινδίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γη, με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της. Η απόδοση της γης είναι που καθορίζει την ευημερία της κάθε φυλής, επομένως δεν είναι παράδοξο το γεγονός πως η κουλτούρα, η ανάγνωση της ζωής, η κοσμοθεωρία των φυλών αυτών περιστρέφεται σταθερά γύρω από τον ετήσιο κύκλο της γης.

Το χωριό Σανγκνού, που κυβερνάται από τον αρχηγό Ανγκ, είναι ένα από τα περίφημα χωριά της περιοχής Mon, σπίτι της φυλής Κόνιακ Νάγκα και αντικατοπτρίζει τον πολύχρωμο πολιτισμό των ανθρώπων Νάγκα. Υπάρχει ένα θαυμάσιο ξύλινο μνημείο στο χωριό που έγινε προς τιμήν των ανθρώπων. Εχει ύψος 2,50 και πλάτος 3,70 μέτρων, είναι διακοσμημένο από ανάγλυφες παραστάσεις ανθρώπων και άλλων πλασμάτων, και πιστεύεται ότι είναι ένα παραδεισένιο οικοδόμημα που κατασκευάστηκε από αγγέλους. Μνημειακές πέτρες βρίσκονται επίσης μπροστά από το ανάκτορο του Ανγκ. Η ιστορία καταγράφει ότι υπήρχαν καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ του Σανγκνού και των Βασιλιάδων των Αχόμ. Στο κοντινό χωριό Τσουί θα θαυμάσουμε την οικοδομική παράδοση των Κόνιακ: τις στέγες των σπιτιών καλυμμένες από φύλλα φοίνικα.Εφ’ όσον ο χρόνος το επιτρέψει, ημέρα μας θα κλείσει με την απαραίτητη εξερεύνηση της τοπικής αγοράς στο Μον. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Μον – Τουενσάνγκ

Μετά το πρωινό θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση μας στις περιοχές της απομονωμένης Ναγκαλάνδης και συγκεκριμένα στους πρόποδες του όρους Σαραμάτι (Saramati), κοντά στα σύνορα με τη Μυανμάρ (Βιρμανία). Εκεί θα επισκεφτούμε την κωμόπολη Τουενσάνγκ (Tuensang), κέντρο της φυλής των Τσάνγκ Νάγκα (Chang Naga). Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: Τουενσάνγκ: Νόκλακ

Μετά το πρωινό θα κάνουμε μια ολοήμερη εξερεύνηση της περιοχής του Τουενσάνγκ, σε μια μοναδική χωμάτινη διαδρομή και πακεταρισμένο το γεύμα μας για πικ-νικ στην φύση.

Προορισμός μας το χωριό Νόκλακ (Noklak), ένα χωριό στα όρια του Τουενσάνγκ, για να επισκεφθούμε τη φυλή Χιαμνιουνγκάν (Khiamniungan), μία από τις μεγαλύτερες φυλές Νάγκα, που βρίσκονται κυρίως σε αυτή την περιοχή και στις παρακείμενες περιοχές της Μυανμάρ. Είναι γνωστοί για τα ρούχα τους με τα έντονα κόκκινα και φωτεινά βαθύ μπλε χρώματα, και τα στολίδια τους φτιαγμένα από κοχύλια και κελύφη. Επίσης είναι γνωστοί για τη καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, και τα μοναδικά χειροτεχνήματα και τεχνουργήματα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Τουενσάνγκ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: Τουενσάνγκ - Μοκοκτσούνγκ

Αφήνουμε το Τουενσάνγκ με προορισμό το Μοκοκτσούνγκ (Mokokchung), αυτή τη γραφική πόλη που είναι το πολιτιστικό κέντρο της φυλής Αό Νάγκα (Ao Naga), μία από τις μεγαλύτερες φυλές Νάγκα της Ναγκαλάνδης. Ήταν η πρώτη φυλή Νάγκα που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό γι αυτό και οι Αό έχουν δυτική εκπαίδευση. Οι Αό Νάγκα φημίζονται για τους πολύχρωμους χορούς τους, οι δε πολεμιστές τους φορούν πολύχρωμες φορεσιές. Με την άφιξή μας θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: Μοκοκτσούνγκ: Μοπουνγκτσουκέτ - Τσουτσιμλάνγκ - Ούνγκμα

Ολοήμερη απόδραση για να επισκεφθούμε τα χωριά Ούνγκμα (Ungma), Μοπουνγκτσουκέτ (Mopungchuket) και Τσουτσιμλάνγκ (Chuchuyimlang), χωριά που κατοικούνται όλα από τη φυλή Αό Νάγκα, προκειμένου να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο θρύλος λέει πως η τοποθεσία όπου χτίστηκε το χωριό Μοπουνγκτσουκέτ επιλέχθηκε με ένα φοινικόφυλλο, ένα «μοπούνγκ» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Το χωριό είναι πλούσιο σε λαϊκά έθιμα και παραδόσεις, όπως ο δημοφιλής θρύλος του Τζινά (Jina) και της Ετιμπέν (Etiben), κάτι αντίστοιχο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας· σε εκείνους είναι αφιερωμένος και ένας πύργος της κωμόπολης.

Το χωριό Τσουτσιμλάνγκ βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή με εκπληκτική θέα στους λόφους και τις κοιλάδες γύρω. Πολλά από τα σπίτια είναι χτισμένα σε παραδοσιακό στυλ Αό Νάγκα - υψωμένα λίγο πάνω από το έδαφος και οι πίσω βεράντες ανοίγουν σε απέραντη πανοραμική θέα στις οροσειρές! Το Τσουτσιμλάνγκ είναι το χωριό των γιορτών για τους Άο Νάγκα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η γιορτή Μοάτσου (Moatsu), που γίνεται το πρώτο τριήμερο του Μαΐου για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι χωρικοί ανταλλάσουν δώρα μεταξύ τους θέλοντας έτσι να εκφράσουν τη φιλία τους. Στο χωριό αυτό θα δούμε το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία των ντόπιων στην πιο φυσική και ανεπιτήδευτη μορφή τους.

Εφ’ όσον ο χρόνος το επιτρέψει θα επισκεφτούμε και το Ούνγκμα που είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο από όλα τα χωριά των Άο, και το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο σε όλη την πολιτεία της Ναγκαλάνδης. Κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία των Άο Νάγκα, καθώς λέγεται πως η φυλή ίδρυσε αυτό το χωριό όταν εισήλθαν για πρώτη φορά στην περιοχή ερχόμενοι από τη γη των προγόνων τους στο Τσουνγκλιγίμτι (Chungliyimti). Η πλούσια κουλτούρα και ιστορία των Άο διατηρείται με ζήλο από τους ντόπιους, και γενικά η περιοχή θεωρείται σαν ένα ζωντανό μουσείο των παραδόσεων της φυλής.

Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

 

15η ημέρα: Μοκοκτσούνγκ - Λονγκούμ – Λόνγκσα - Τσεμίνιου – Τουοφέμα - Κοχίμα

Μετά το πρωινό, αφήνουμε το Μοκοκτσούνγκ και με μια υπέροχη διαδρομή με πλούσια βλάστηση και κλιμακωτούς ορυζώνες, θα μεταβούμε οδικώς στην Κοχίμα (Kohima). Καθοδόν θα επισκεφθούμε το χωριό Λονγκούμ (Longkhum) της φυλής Άο Νάγκα, το Λόνγκσα (Longsa) της φυλής Λόθα, στην επαρχία Βόκκα, το χωριό Τσεμίνιου (Tseminyu), της φυλής Ρέγκμα και την Τουοφέμα (Tuophema)

Το Λόνγκουμ υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς της εποχής των κυνηγών κεφαλών. Χτισμένο σε στρατηγικής σημασία τοποθεσία στα 1.846 μ. υψόμετρο, σε ένα σκηνικό απίστευτης ομορφιάς που δίνουν τα υπέροχα ροδόδενδρα στην κορυφή των λόφων, το χωριό είναι σήμερα γνωστό για τους δουλευταράδες κατοίκους του και τα εκλεκτά είδη χειροτεχνίας τους που είναι περιζήτητα σε ακτίνα πολλών μιλίων από το χωριό. Σε μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα, μπορεί κανείς να δει μέχρι τα ανατολικά Ιμαλάια του Αρουνατσάλ και ίσως ακόμη παραπέρα. Οι Άο πιστεύουν πως το Λόνγκουμ είναι ο τόπος ανάπαυσης για τα πνεύματα των νεκρών, καθοδόν προς τον παράδεισο. Ο τοπικός θρύλος λέει πως μία μόνο επίσκεψη στο Λόνγκουμ δεν είναι αρκετή για τα πνεύματα και πως πρέπει να επιστρέψουν ξανά και ξανά στο χωριό για να συγκεντρώσουν την ψυχή τους.

Το χωριό Τσεμίνιου είναι το σπίτι της φυλής Ρένγκμα. Το σύνολο της υπαίθρου εδώ αποτελείται από ήσυχες πλαγιές, χωρίς τραχύ έδαφος. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια, έτσι η κύρια απασχόληση των ανθρώπων αυτής της φυλής είναι η γεωργία και η σιδηρουργία. Η καλλιέργεια ασκείται είτε με τη μέθοδο της καύσης των αγρών είτε με τη μέθοδο των αναβαθμίδων, οι σιταποθήκες είναι πάντα έξω από το χωριό, ενώ τα σπίτια είναι φτιαγμένα από μπαμπού και λάσπη. Η μεγαλύτερη γιορτή εδώ λέγεται «νγκάντα», και γιορτάζεται το Νοέμβριο: μια δημοφιλής πεποίθηση ανάμεσα τους αρχαίους Ρένγκμα λέει ότι τα πνεύματα των νεκρών επισκέπτονται τους τάφους τους και τα σπίτια των συγγενών τους μία φορά το χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτών των γιορτών.

Το χωριό Τουοφέμα (Tuophema) βρίσκεται μέσα στα καταπράσινα βουνά της Ναγαλάνδης Αυτό το μέρος διαθέτει 12 όμορφες κατοικίες με όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται οι τουρίστες. Το χωριό χωρίζεται σε 12 διαφορετικές οικογένειες (Khels) και κάθε καλύβα Νάγκα διοικείται από μία φυλή. Όλα αυτά τα εξοχικά σπίτια χρηματοδοτούνται και συντηρούνται από τους ντόπιους χωρίς κρατική υποστήριξη. Το χωριό φιλοξενεί επίσης το φεστιβάλ Angami που πραγματοποιείτε από το Angami Nagas που ονομάζεται φεστιβάλ Sekrenyi. Αυτή είναι η εποχή που συγκεντρώνουν όλοι οι ντόπιοι με τις οικογένειές τους και γιορτάζουν στο χωριό.

Με νωπές τις μοναδικές εικόνες της ζωής στα χωριουδάκια φτάνουμε στην Κοχίμα, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Ναγκαλάνδης, της γης των περήφανων Νάγκας. Μια πρώτη γνωριμία με την πόλη, που ετοιμάζεται για το μεγάλο ετήσιο γεγονός που ξεκινάει την επομένη ημέρα, το φεστιβάλ Χορνμπίλ (Hornbill). Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: Κοχίμα – Φεστιβάλ Χορνμπίλ στο Χωριό Κισάμα

Μια συναρπαστική ημέρα ξεκινάει σήμερα, θα επισκεφθούμε και θα φωτογραφήσουμε ένα από τα πιο συναρπαστικά φεστιβάλ της Ναγκαλάνδης - το Φεστιβάλ Χορνμπίλ (Hornbill), όπου οι διάφορες φυλές της Ναγκαλάνδης συναντώνται για να παρουσιάσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται «Το Φεστιβάλ των Φεστιβάλ»

Το 2000, η ​ κυβέρνηση της Ναγκαλάνδης, που επιθυμούσε να προωθήσει τον τουρισμό, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης των πολιτιστικών αγαθών της Ναγκαλάνδης, με ένα δεκαήμερο φεστιβάλ που συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις της Nagaland Formation Day, την 1η Δεκεμβρίου. Το φεστιβάλ ονομάζεται Χορνμπίλ (Hornbill), προς τιμή και σεβασμό στο ινδικό Hornbill , το μεγάλο και πολύχρωμο δασικό πουλί, που εμφανίζεται στη λαογραφία των περισσότερων φυλών του κράτους και ασπάζεται το πνεύμα της ενότητας στην ποικιλομορφία.. Όλες οι φυλές Ναγκαλάνδης συμμετέχουν σε αυτό το φεστιβάλ, που αν και η νεωτερικότητα έχει μπει στη ζωή τους, η καλά διατηρημένη πλούσια παράδοση, η μοναδική κληρονομιά και τα έθιμά τους, προβάλλονται σε αυτή τη δεκαήμερη σύγκλιση πολιτιστικών, χορευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων,

Το Φεστιβάλ Hornbill προσφέρει ένα πολύχρωμο μείγμα χορών, πολιτιστικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών, παρελάσεων, αυτόχθονων παιχνιδιών και αθλημάτων όπως παραδοσιακής τοξοβολίας, εκθέσεων τροφίμων και χειροτεχνημάτων, θρησκευτικών τελετών, αλλά και παρουσιάσεις μόδας και διαγωνισμό ομορφιάς Miss Nagaland!

Σήμερα, αυτό το φεστιβάλ έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εορτασμούς των ιθαγενών πολεμιστών του Ναγκαλάνδης, όπου προσελκύονται χιλιάδες τουρίστες από όλες τις επαρχίες της Ινδίας αλλά και ψαγμένους ταξιδευτές από όλο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών κι εμείς, που θα περάσουμε όλη την ημέρα μας στο χωριό Κισάμα (Kisama) , ένα παραδοσιακό χωριό των Νάγκα, όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ. Θα παρακολουθήσουμε τα δρώμενα βάσει του προγράμματος του φεστιβάλ, θα περιηγηθούμε στους χώρους του και θα κατανοήσουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Ναγκαλάνδης.Το βράδυ - από τις 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. - θα επισκεφθούμε το νυχτερινό πανηγύρι Χορμπίλ, με τα πολύχρωμα φωτισμένα περίπτερα που το καθένα έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει.

Μια ξεχωριστή ημέρα τελείωσε και με γεμάτη την ψυχή μας από εικόνες, χρώματα και μουσικές θα επιστρέψουμε στο κατάλυμα μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

17η ημέρα: Κοχίμα – Φεστιβάλ Χορνμπίλ στο Χωριό – Κισάμα Χονόμα

Σήμερα το πρωί θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στο φεστιβάλ, για να πάρουμε μαζί μας τις τελευταίες εμπειρίες και εικόνες αυτής της υπέροχης γιορτής των παραδόσεων, εθίμων και πολιτισμών αυτής της μακρινής γωνιάς της Ινδικής Υποειπείρου!

Το απόγευμα θα μεταβούμε στο Χονόμα (Khonoma) - το καταπράσινο χωριό. Το Χονόμα είναι ένα χωριό πολεμιστών της φυλής Angami, το οποίο είναι γνωστό για τις μάχες του με τους Άγγλους και για τον ηγετικό του ρόλο στον αγώνα της ελευθερίας των Νάγκα. Τα τελευταία χρόνια το Χονόμα έχει γίνει διάσημο για τα κοινοτικά έργα διατήρησης και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες τουρισμού. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

18η ημέρα: Κοχίμα - Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα

Σήμερα αφήνουμε, πλήρεις εντυπώσεων, την συγκλονιστική Ναγκαλάνδη και επιστρέφουμε στο Ασσάμ. Καθοδόν, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Hot Water Spring και τον ναό του θεού Σίβα. Θα συνεχίσουμε προς τον τελικό προορισμό μας το Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα (Kaziranga National Park), Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO που βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Βραχμαπούτρα. Εκεί κατοικεί το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού του παγκοσμίου φήμης Ινδικού ρινόκερου, του μονόκερου ρινόκερου (One Horned Rhino). Κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για το τι θα συναντήσει στο Πάρκο: ρινόκεροι, ασιατικοί νεροβούβαλοι, ελέφαντες, βασιλική τίγρη της Βεγγάλης, μπαρασίνγκα και πάνω από 400 είδη πτηνών.

Με την άφιξή μας κάνουμε check in στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

19η ημέρα: Καζιράνγκα - Σαφάρι με ελέφαντα

Πολύ πρωινό ξύπνημα και η περιήγηση μας στο Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα ξεκινά στην μαγεία της ανατολής του ήλιου. Το σαφάρι με ελέφαντα στο Καζιράνγκα ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί (05:15-06:15 και 06:15-07:15) και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κανείς τη μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό, καθώς το πάρκο καλύπτεται από πολύ ψηλό χόρτο, η θέα από την πλάτη του ελέφαντα είναι τέλεια. Κατά τη διάρκεια του σαφάρι θα δούμε αγέλες από ινδικούς ελέφαντες και ινδικούς ρινόκερους, και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση. Αυτή ή εγγύτητα με τα άγρια ζώα είναι που κάνει το σαφάρι αυτό συναρπαστικό και αξέχαστο. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε και φοίνικα της Βεγγάλης, από τα σπανιότερα (και απειλούμενα) πτηνά του κόσμου.

Επιστροφή στο θέρετρο για το πρωινό μας και κατόπιν θα εξερευνήσουμε το κέντρο Orchid Kaziranga.Το Orchid Park στεγάζει όχι μόνο ένα είδος ορχιδέας αλλά πάνω από 600 είδη από τη βορειοανατολική Ινδία (τον Απρίλιο είναι ο καλύτερος μήνας για ανθοφορία), αλλά και μπαμπού και φαρμακευτικά φυτά κήπου, ένα τμήμα με κάκτους, και ένα μουσείο χειροτεχνίας. Το απόγευμα θα μπούμε στα τζιπ για ένα jeep safari στον Εθνικό Δρυμό.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το τζιπ-σαφάρι μπορεί να ακυρωθεί ή να περιοριστεί από τις αρχές του δρυμού χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καζιράνγκα.

 

20η ημέρα: Καζιράνγκα – Γκουαχάτι - Καλκούτα

Μετά το πρωινό μας θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο του Γκουαχάτι, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση μας για την Καλκούτα. Με την άφιξή μας θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καλκούτα.

 

21η ημέρα: Καλκούτα – Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής μας. Άφιξη στην Αθήνα αυθημερόν.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  16/11/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 3490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3490 € 990 €
  Twin Room 3490 € 990 €
  Triple Room 3490 € 990 €
  Single Room 4790 € 990 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΙΝΔΙΑΣ :  35 €

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Σαφάρι με ελέφαντα και διπλό τζιπ-σαφάρι στον Εθνικό Δρυμό Καζιράνγκα, όπου ζει ο διάσημος ινδικός ρινόκερος.
  • Θα δούμε το πολύ σημαντικό παραδοσιακό Φεστιβάλ Χόρνμπιλ στο Ασάμ.
  • Διαδρομή με φέρυ από και προς το Ματζούλι.
  • Επίσκεψη σε χωριά της φυλής Νάγκα.
  • Επίσκεψη στο χωριό Λόνγκβα, όπου τα μισά σπίτια του βρίσκονται σε έδαφος της Ινδίας και τα άλλα μισά στη Μιανμάρ!
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: €990
  • Βίζα Ινδίας: €35  (πληροφορίες δείτε παρακάτω).

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

QR 204

16/11/2023

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΧΑ

12:45

17:50

QR 540

16/11/2023

ΝΤΟΧΑ – ΚΑΛΚΟΥΤΑ

18:55

02:00 (+1)

QR 541

06/12/2023

ΚΑΛΚΟΥΤΑ – ΝΤΟΧΑ

03:10

06:45

QR 203

06/12/2023

ΝΤΟΧΑ – ΑΘΗΝΑ

07:40

11:35