Skip to main content

Αρουνάτσαλ Πραντές, Ασσάμ, Ναγκαλάνδη Ταξίδι 21 ημερών 28η Οκτωβρίου 2023 από 3990

 Αναχώρηση: 26/10

 

 

 

Ημέρα 1η: Aθήνα - Kαλκούτα
Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για Καλκούτα.

 

Ημέρα 2η: Kαλκούτα - Μπισναπούρ
Άφιξη στην Καλκούτα και οδική αναχώρηση για Βισναπούρ, που απέχει 130 χλμ. Το Βισναπούρ ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μάλλα για χίλια χρόνια και το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Βεγγάλης. Οι βασιλείς των Μάλλα έχτισαν τους περίφημους κεραμικούς ναούς, για τους οποίους φημίζεται η πόλη. Επίσης, ίδρυσαν τη σχολή κλασικής μουσικής Χιντουστάνη, που λειτουργεί έως σήμερα καθώς και την σχολή ζωγραφικής του Βισναπούρ. Η πόλη είναι γνωστή για τα κεραμικά και τα μεταξωτά της.

 

Ημέρα 3η: Μπισναπούρ - Καλκούτα
Πρωινή ξενάγηση στο Βισναπούρ. Θα επισκεφθούμε τους πιο αξιόλογους ναούς, όπως τον Ρασμάντσα που οι περίτεχνα σκαλισμένοι τοίχοι του απεικονίζουν την ζωή Κρίσνα και τον ναό Μανταμπόχαν, που στους τοίχους του υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις από την Ραμαγιάννα και Μπαχαμαράτα. Στην τοπική αγορά μπορούμε να αγοράσουμε κεραμικά κοσμήματα καθώς και τα φημισμένα σάρι Μπαλκτσάρι με απεικονίσεις από την Μπαχαμαράτα. Το απόγευμα επιστροφή στην Καλκούτα.

 

Ημέρα 4η: Kαλκούτα - Kοχίμα
Πρωινή πτήση για το Ντιμαπούρ κι από εκεί άμεση αναχώρηση για την Κοχίμα, πρωτεύουσα της Ναγκαλάνδης, που βρίσκεται σε απόσταση 75 χλμ. Καθοδόν θα επισκεφθούμε τα ερείπια του μεσαιωνικού βασιλείου Κατσάρι, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Η Ναγκαλάνδη είναι μία από τις επτά μειονοτικές επαρχίες της Ινδίας, που ονομάζονται “επτά αδελφές” και για τις οποίες η επίσκεψη απαιτεί ειδική άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας. Στην διαδρομή μας θα συναντήσουμε ψηλά βουνά, πράσινες κοιλάδες, βαθιά φαράγγια και αξιοσημείωτη χλωρίδα.

 

Ημέρα 5η: Kοχίμα
Πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 1450 μέτρων. Πρωινή ξενάγηση στο εθνολογικό μουσείο που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές αντικειμένων από τις τοπικές φυλές της Ναγκαλάνδης και στον καθεδρικό ναό που είναι από τους μεγαλύτερους της βορειοανατολικής Ινδίας και που στο εσωτερικό του διακρίνει κανείς έντονες τις επιρροές της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ύστερα θα επισκεφθούμε τη τοπική αγορά με τα “παράξενα εδέσματα” και το κέντρο πώλησης χειροτεχνημάτων των τοπικών μειονοτήτων (Εμπόριουμ). Το απόγευμα επίσκεψη στο χωριό Μπάρα Μπάστι (λίγο έξω από την Κοχίμα), όπου θα πάρουμε μια πρώτη γεύση του τρόπου ζωής των φυλών της περιοχής.

 

Ημέρα 6η: Kοχίμα - Mοχοκόνγκ
Σήμερα θ’ αρχίσει το οδοιπορικό μας στην καρδιά της Ναγκαλάνδης με πρώτο σταθμό το χωριό Γουόκα, που είναι η έδρα της φυλής Λότα, που στη γλώσσα τους σημαίνει καταμέτρηση διότι εδώ συγκεντρώνονταν οι πολεμιστές της φυλής πριν την μάχη για να μετρηθούν. Συνεχίζουμε προς το χωριό Λόνγκαμ χτισμένο στα 1600 μέτρα, φημισμένο για τους γενναίους κυνηγούς κεφαλών της φυλής Άο. Οι Άο είναι διασκορπισμένοι σε 93 χωριά και αποτελούν μια από τις κυριότερες φυλές των Νάγκας. Αργά το απόγευμα φθάνουμε στο Μοχόκονγκ, που είναι το πολιτισμικό κέντρο των Άο.

 

Ημέρα 7η: Mοχοκόνγκ - Mον
Πριν την αναχώρηση θα προηγηθεί περιήγηση στο Μοχοκόνγκ. Η διαδρομή θα μας φέρει σε επαφή με την παρθένα φύση και την φυλή Κόνιακ των Νάγκας. Οι Κόνιακ κάνουν τατουάζ στα πρόσωπα, φέρουν φτερά στα μαλλιά και φοράνε περιδέραια με τεράστια κοχύλια. Οι αρχηγοί τους, γνωστοί ως Άνγκς, ακολουθούν κληρονομική διαδοχή, διατηρούν πολλές γυναίκες και κατοικούν στο μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σπίτι του χωριού.

 

Ημέρα 8η: Mον
Το πρωί θα επισκεφθούμε το σημαντικότερο από τα χωριά της περιοχής, το Σανγκνούγιου. Αφού ζητήσουμε την άδεια από τον Άνγκ του χωριού, θα επισκεφθούμε το μουσείο και το Μορούνγκ, που είναι ένα οίκημα σαν παραδοσιακό οικοτροφείο για τα αγόρια του χωριού για ηλικίες από 7 ετών μέχρι την ηλικία γάμου (18 ετών). Στο οικοτροφείο γίνεται εκπαίδευση των νέων στις πολεμικές τέχνες και μύηση στις παραδόσεις της φυλής. Θα δούμε το καταπληκτικό ξύλινο μνημείο των προγόνων, ύψους 2 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, με παραστάσεις ανθρώπων και ζώων που κατά την παράδοση σκαλίστηκαν από αγγέλους. Συνεχίζουμε για το χωριό Λόνγκουα, που είναι από τα πιο μεγάλα και ενδιαφέροντα χωριά. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Ινδίας και Βιρμανίας και το σπίτι του Άνγκ χωρίζεται στην μέση από την συνοριακή γραμμή. Ο Άνγκ εδώ έχει 60 γυναίκες! Τελειώνουμε με το χωριό Τσούι, όπου το σπίτι του Άνγκ είναι το ωραιότερο όλης της περιοχής.

 

Ημέρα 9η: Μον - Σιπσαγκάρ - Ντιμπουργκάρ
Σήμερα αφήνουμε την Ναγκαλάνδη και περνάμε στην επαρχία του Ασσάμ, γνωστή για τις φυτείες τσαγιού. Στο Σιπσαγκάρ θα επισκεφθούμε τα παλάτια των βασιλέων της δυναστείας των Αχόμς, που κυβέρνησαν από εδώ το Ασσάμ για 600 χρόνια. Θα δούμε έναν από τους ψηλότερους ναούς της Ινδίας αφιερωμένο στον Σίβα. Αργά το απόγευμα φθάνουμε στο Ντιμπουργκάρ.

 

Ημέρα 10η: Ντιμπρουγκάρ - Πασιγκάτ
Το Ντιμπουργκάρ είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα, που σημαίνει «ο γιος του Βράχμα», σε σημείο όπου το πλάτος του ποταμού είναι 10 χιλιόμετρα. Οι πηγές του βρίσκονται στο βουνό Καϊλάς στο Θιβέτ, ρέει ανατολικά για 1700 χλμ. διασχίζοντας όλη την επαρχία του Ασσάμ και αφού γυρίσει νότια εκβάλλει στον κόλπο της Βεγγάλης. Θα πάρουμε το τοπικό φεριμπότ και μετά από 5 ώρες πλου περνάμε απέναντι στην επαρχία Αρουνατσάλ, που σημαίνει «χώρα ανατολής του ήλιου» και οδικώς συνεχίζουμε ως το Πασιγκάτ (35 χλμ.).

 

Ημέρα 11η: Πασιγκάτ
Είναι κι αυτή χτισμένη στις όχθες του Βραχμαπούτρα, που όμως εδώ ονομάζεται Σιάνγκ, και οφείλει το όνομά της στην φυλή των Πάσι. Η πόλη ιδρύθηκε μόλις το 1911 και είναι η παλιότερη πόλη του Αρουνατσάλ, επειδή μέχρι τότε οι φυλές ζούσαν αποκλειστικά στα μικρά χωριά. Στην ολοήμερη εξερεύνησή μας θα δούμε την συμβολή των ποταμών Σιάνγκ και Σιγιόμ που έχουν διαφορετικά χρώματα και τα χωριά των φυλών Παντάμ και Πάσι.

 

Ημέρα 12η: Πασιγκάτ - Aλόνγκ
Αναχωρούμε οδικώς κατά μήκος του ποταμού Σιάνγκ προς Αλόνγκ. Σύντομη στάση στην περιοχή Λόμπε για να θαυμάσουμε το “κρεμαστό χωριό” Ντάμτε στις πλαγιές των ανατολικών Ιμαλαΐων. Θα επισκεφθούμε επίσης τα χωριά της φυλής Μινιόνγκ. Αργά το απόγευμα φθάνουμε στο Αλόνγκ, γύρω από το οποίο είναι συγκεντρωμένη η φυλή Γκαλόνγκ.

 

Ημέρα 13η: Aλόνγκ
Στη γύρω περιοχή κατοικούν περίπου 10 διαφορετικές φυλές από τις 65 περίπου που βρίσκονται στην επαρχία Αρουνατσάλ, που έχει συνολικά τις περισσότερες μειονότητες απ’ όλες τις επαρχίες της Ινδίας. Ξεκινάμε την ολοήμερη εξόρμηση από την κρεμαστή γέφυρα φτιαγμένη ολοκληρωτικά από μπαμπού, με μήκος 70 μέτρα, που συνδέει τα ορεινά χωριά. Θα επισκεφθούμε τα χωριά Καμπού, Τζιρντίν και Καγίνγκ που κατοικούν οι φυλές Μπόρι, Παντάμ, Μποκόρ και Πάσι και θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τον τρόπο ζωής τους. Οι φυλές αυτές είναι ανιμιστικές και ακολουθούν την θρησκεία Ντόνι-Πόλο (λατρεία του ήλιου και της σελήνης). Η πολυγαμία είναι πολύ διαδεδομένη και η οικογένεια με τις πολλές γυναίκες και τα παιδιά ζει κάτω από την ίδια στέγη και γι’ αυτό τα σπίτια τους, χτισμένα από μπαμπού πάνω σε πασσάλους, εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους.

 

Ημέρα 14η: Aλόνγκ - Nταπορίζο
Πρωινή αναχώρηση για Νταμπορίζο που είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Απογευματινή επίσκεψη στα χωριά της περιοχής, όπου κατοικούν οι φυλές Τανγκίν και Χελμίρι.

 

Ημέρα 15η: Nταπορίζο - Zίρο
Αναχωρούμε το πρωί με κατεύθυνση προς Ζίρο μέσα από τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων με την οργιώδη βλάστηση. Η επαρχία Αρουνατσάλ είναι ένας ξεχασμένος παράδεισος, όπου τα δάση καλύπτουν το 60% της επιφάνειας με τεράστια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Καθοδόν θα δούμε τις φυλές Νίσι και Μίρι, που στολίζουν τα κεφάλια τους με νύχια αετών και ράμφος του πουλιού Χόρνμπιλ (μεγαλόσωμο πουλί, κάτι μεταξύ πελαργού και πελεκάνου).

 

Ημέρα 16η: Zίρο
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.560 μέτρων και κατοικείται από την φυλή Απατάνι, που είναι η πιο εντυπωσιακή από τις φυλές της επαρχίας Αρουνατσάλ. Οι γυναίκες τρυπάνε από μικρές τα ρουθούνια τους και βάζουν στα ανοίγματα ροδέλες από ξύλο που βάφεται μαύρο. Με τον καιρό τα ανοίγματα μεγαλώνουν. Άνδρες και γυναίκες κάνουν τατουάζ στο πρόσωπο. Όλη η κοιλάδα των Απατάνι είναι προστατευόμενη από την Ουνέσκο για τον τρόπο καλλιέργειας των ορυζώνων, για την κοινή διαχείριση του νερού και για την αυτοδιοίκηση τους. Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στα χωριά Χίτζα, Χάρι και Χονγκ, τα οποία θα επισκεφθούμε στην σημερινή εξόρμηση. Η ημέρα τελειώνει με την επίσκεψη στο μουσείο και την τοπική αγορά.

 

Ημέρα 17η: Zίρο - Iταναγκάρ
Καθοδόν προς Ιτεναγκάρ θα δούμε τα χωριά των Νίσι που είναι η πολυπληθέστερη φυλή της περιοχής. Άφιξη το απόγευμα στο Ιτεναγκάρ που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Αρουνατσάλ. Στην απογευματινή ξενάγηση θα επισκεφθούμε το εθνολογικό μουσείο Νεχρού, που περιέχει μοντέλα σπιτιών απ’ όλα τα είδη μπαμπού, στολές, χρηστικά εργαλεία, χειροτεχνήματα, υφαντά και πολλά άλλα από όλες τις φυλές. Επίσης, θα δούμε τον Βουδιστικό ναό που εγκαινίασε ο Δαλάι Λάμα το 1984.

 

Ημέρα 18η: Iταναγκάρ - Γκουβαχάτι
Πολύ πρωινή αναχώρηση για Γκουβαχάτι με άφιξη το απόγευμα. Η Γκουβαχάτι είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Ασσάμ και είναι το εμπορικό και οικονομικό της κέντρο. Είναι χτισμένη πάνω στον Βραχμαπούτρα.

 

Ημέρα 19η: Γκουβαχάτι - Καλκούτα
Πρωινή πτήση για Καλκούτα. Η πόλη των αντιθέσεων, της χαράς και της λύπης, της ελπίδας και της απελπισίας, του πλούτου και της φτώχειας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Ινδίας και ο πυρήνας της εθνικής κουλτούρας. Ιδρύθηκε από τους Άγγλους το 1690 και ήταν η πρωτεύουσα τους μέχρι το 1911, οπότε και μεταφέρθηκε στο Νέο Δελχί. Στην ξενάγηση θα επισκεφθούμε τον ναό της Κάλι (που είναι ο ιερότερος ναός της πόλης), το μνημείο της Βικτορίας με το μουσείο, τη γέφυρα Χάουρα και την καινούργια κρεμαστή γέφυρα (που είναι η μεγαλύτερη στην Ασία). Θα δούμε την πλατεία Νταλχούζι, που περιβάλλεται από μεγαλοπρεπή αποικιοκρατικά κτίρια όπως το κυβερνητικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, το ταχυδρομείο, την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το εντυπωσιακό κτίριο των συγγραφέων. Θα καταλήξουμε στην κλειστή αγορά (που πουλιούνται τα πάντα) και θα έχουμε επιπλέον τη πολύτιμη βοήθεια ενός προσωπικού βοηθού, που θα μεταφέρει σε πανέρι τα ψώνια μας.

 

Ημέρα 20η: Kαλκούτα - Ντουμπάι
Αναχώρηση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Αθήνα.

 

Ημέρα 21η: Ντουμπάι - Aθήνα
Άφιξη το μεσημέρι στην Αθήνα.

 

 

 

 

26/10 σε Δίκλινο

3.990€

   
26/10 Μονόκλινο

4.870€

   
Φόροι

990€

 

 

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Qatar Airways.
  • Διαμονή: Ξενοδοχεία 3*, 4* & 5*.
  • Γεύματα: Πρωινό και ένα γεύμα καθημερινά.
  • Μεταφορές.
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία).
  • Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φιλοδωρήματα.
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
  • Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Βίζα εισόδου: Κόστος βίζας Ινδίας 35€.
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.