Skip to main content

ΠΑΣΧΑ, 12/05 & Αγ. Πνεύματος 2022 Γεωργία - Αρμενία! από 870€

Στα βήματα δύο αρχαίων  πολιτισμών του Καυκάσου!

10 μέρες

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΣΧΑ 21/04/2022

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 12/05, 09/06/2022

Η Αρμενία και η Γεωργία έχουν πλούσια ιστορία, πλούσια γλώσσα και χιλιετή κουλτούρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στις χώρες αυτές θα πάρουμε μια γεύση από την θρυλική φιλοξενία των Αρμενίων και των Γεωργιανών και θα ζήσουμε στιγμές της καθημερινής τους ζωής.

Επίσης θα έχουμε μια πρώτη επαφή με την τοπική γαστρονομία: θα δοκιμάσουμε διαφορετικές εθνικές και τοπικές σπεσιαλιτέ, συνοδευόμενες από τα διάσημα κρασιά του Αρένι στην Αρμενία και του Κακέτι στην Γεωργία, αλλά και το παγκοσμίου φήμης κονιάκ της Αρμενίας "ΑΡΑΡΑΤ".

Συνδυάζοντας την πνευματικότητα και την αρχιτεκτονική, την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, σας προτείνουμε ένα πλήρες ταξίδι για να ανακαλύψετε την ιστορία, τον πολιτισμό, τα πνευματικά κέντρα, τους κατοίκους, αλλά και τα υπέροχα τοπία των δύο χωρών.

1η μέρα: Αθήνα - Τιφλίδα, Ξενάγηση, Εθνικό μουσείο

Συνάντηση στο αεροδρόμιο αργά το βράδυ της προηγούμενης μέρας και βραδινή απ΄ ευθείας πτήση με Aegean για την Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας (ή Σακαρτβέλο, όπως ονομάζουν την χώρα τους οι κάτοικοί της).

Τιφλίδα, ο τόπος όπου ο μύθος και ο πολιτισμός συναντούν την ιστορία, τις παραδόσεις, την ποικιλομορφία και τους φιλόξενους ανθρώπους. Η πόλη ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από τον βασιλιά Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι (Vakhtang Gorgasali). Ο Πούσκιν περιέγραψε την Τιφλίδα ως "τον υπέροχο τόπο". Απρόσμενα κομψή και ρομαντική, γεμάτη κρυφές χάρες και δίχως περιττά στολίδια, θα μας καθηλώσει με την απλότητά της και θα κερδίσει αμέσως μια θέση στην καρδιά μας. Παλιές γειτονιές με ξύλινα σπίτια, πάρκα, άνετοι δρόμοι με πυκνοφυτεμένες δεντροστοιχίες, μεσαιωνικές εκκλησίες κτισμένες με πέτρα, κάστρα, μοντέρνες γέφυρες, παρόχθια καφέ και μπαρ. Η όμορφη πρωτεύουσα της Γεωργίας παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που έχει επηρεαστεί από τους Βυζαντινούς, τους Πέρσες, τους Οθωμανούς και τους Ρώσους. Στο παλιό τμήμα της πόλης ξεχωρίζουν τα πρωτότυπα και παραδοσιακά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια. Κατά μήκος του ποταμού Μκτβάρι (Mtkvari) μας περιμένουν εντυπωσιακά κτίρια, θέατρα και μουσεία. Ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, στο κέντρο της πόλης υπάρχουν τζαμιά, συναγωγές, καθολικές και αρμένικες εκκλησίες. Το γεγονός αυτό μαρτυρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Τιφλίδας και την ανεκτικότητα των ντόπιων απέναντι στις διάφορες θρησκείες.

Άφιξη νωρίς το πρωί στην Τιφλίδα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο (Early Check in) για λίγη ξεκούραση. Ακολουθεί η ξενάγηση της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τους Καθεδρικούς ναούς της Αγίας Τριάδας (Σαμέντα) και της Κοιμήσεως (Sioni), γνωστή για τον Ήλιο του Χριστού και τον Σταυρό της Αγίας Νίνα (Nino στα Γεωργιανά), η οποία οδήγησε την Γεωργία στον Χριστιανισμό τον 4ο αιώνα, την εκκλησία Μετέχι με το έφιππο άγαλμα του βασιλιά Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι (Vakhtang Gorgasali) δίπλα της, καθώς και την εκκλησία Αντσισχάτι (Anchiskhati), την παλαιότερη βασιλική της Τιφλίδας (6ος αιώνας), δείγμα παλιάς μεσαιωνικής Γεωργιανής αρχιτεκτονικής. Συνεχίζουμε με το κάστρο Ναρικάλα του 4ου μ.Χ. αιώνα, που δεσπόζει στην πόλη. Είναι κτισμένο σε στρατηγική θέση και προσφέρει εξαιρετική θέα στην γύρω περιοχή. Στην είσοδο του κάστρου βρίσκεται το ύψους 20 μέτρων άγαλμα της "Μητέρας Γεωργίας", που κρατάει σπαθί στο ένα χέρι (για να διώχνει τους εχθρούς) και ένα ποτήρι κρασί στο άλλο (για να καλωσορίζει τους φίλους). Επόμενη στάση μας το Αμπανοτουμπάνι (Abanotubani) - η παλιά συνοικία της πόλης, γνωστή για τα ιαματικά λουτρά που προσελκύουν πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες - εξ άλλου η Τιφλίδα στα γεωργιανά ονομάζεται Τμπιλίσι, που σημαίνει "ζεστή πηγή". Θα διασχίσουμε τη λεωφόρο Ρουσταβέλι, θα δούμε το ομώνυμο θέατρο, το παλάτι Βοροντσόβ και θα επισκεφθούμε το Εθνικό μουσείο (εάν είναι ανοικτό). Η οδός Sharden, γνωστή για τα πολλά καφέ και μαγαζάκια της, η πεζογέφυρα της Ειρήνης με καταπληκτική θέα, σχεδιασμένη από Ιταλούς αρχιτέκτονες το 2010 και η γραφική υπαίθρια αγορά με τις πολύχρωμες πραμάτειες της και τους πίνακες τοπικών ζωγράφων, θα συμπληρώσουν την πλούσια σε επισκέψεις γνωριμία μας με την Τιφλίδα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

2η μέρα: Τιφλίδα - Ανανούρι - Λίμνη Τζινβάλι - Γκουνταούρι - Γεωργιανή Στρατιωτική Οδός - Μνημείο Ρωσο-Γεωργιανής Φιλίας - Τιφλίδα

Πρωινή αναχώρηση για το καστρομονάστηρο Ανανούρι (Ananuri), που είναι κτισμένο σε έναν λόφο στη συμβολή των ποταμών Αρκάλα και Αράγκβι, δίπλα στο ομώνυμο χωριό, σε περίπου 72 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα. Εδώ ήταν η έδρα των εριστάβι (δουκών) του Αράγκβι, μια φεουδαρχική δυναστεία που διοικούσε την περιοχή αυτή από τον 13ο αιώνα. Κοντά στο κάστρο θα δούμε την τεχνητή λίμνη Τζινβάλι (Zhinvali, Jinvali) με τα τυρκουάζ νερά, που σχηματίστηκε με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Αράγκβι. Συνεχίζουμε για το χιονοδρομικό κέντρο Γκουνταούρι (Gudauri), το μεγαλύτερο και υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, που βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς και το οποίο από την άνοιξη και μετά μοιάζει με αλπικό λιβάδι. Η διαδρομή μας κατά μήκος της θρυλικής Στρατιωτικής Οδού - του ιστορικού οδικού άξονα των περίπου 200 χιλιομέτρων που ενώνει τη Γεωργία με τη Ρωσία διαπερνώντας τον Καύκασο  - θα μας φέρει στο μνημείο της Ρωσο-Γεωργιανής Φιλίας ή μνημείο της Συνθήκης του Γκεοργκιέφσκ (Russia-Georgia Friendship Monument ή Treaty of Georgievsk Monument), που κατασκευάστηκε το 1983 για τα 200 χρόνια της υπογραφής της συνθήκης μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, βάσει της οποίας η Γεωργία τέθηκε υπό την αιγίδα του ρωσικού κράτους (1783). Στο εσωτερικό της μεγάλης ημικυκλικής κατασκευής υπάρχουν ζωγραφισμένες αναπαραστάσεις της ιστορίας των δύο χωρών. Επιστροφή στην Τιφλίδα. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

3η μέρα: Τιφλίδα - Μτσκέτα - Γκόρι - Ουπλιστίκε - Τιφλίδα

Πρωινή αναχώρηση για την πόλη-μουσείο Μτσχέτα (Mtskheta), πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλαδή της αρχαίας και μεσαιωνικής κεντρικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες της, οι οποίες αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα επισκεφθούμε το πανέμορφο μοναστήρι Τζβάρι (Jvari, "Τίμιος Σταυρός") του 6ου αιώνα, τον ναό Σβετστικοβέλι (Svetitskhoveli, "παλιά ρίζα") του 11ου αιώνα, ο οποίος κτίστηκε στην τοποθεσία της πρώτης εκκλησίας της Γεωργίας και στεγάζει τάφους αρχαίων γεωργιανών βασιλιάδων, καθώς και το μοναστήρι του Σάμταβρο (Samtavro), η πρώτη εκκλησία του οποίου κτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον πρώτο χριστιανό βασιλιά της Ιβηρίας, τον Μίριαν Γ' - ο ίδιος και η βασίλισσά του, η Νάνα της Ιβηρίας, ενταφιάστηκαν εδώ. Επόμενος σταθμός μας το Γκόρι, η γενέτειρα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, γνωστότερου με το όνομα Στάλιν. Θα επισκεφθούμε το μουσείο του Στάλιν με τα προσωπικά του αντικείμενα και θα συνεχίσουμε για την περίφημη "λαξεμένη πόλη" Ουπλιστίκε στις όχθες του ποταμού Μτκβάρι. Εδώ, οι διάφορες κατασκευές χρονολογούνται από τις αρχές της εποχής του σιδήρου έως τα τέλη του μεσαίωνα - ένας μοναδικός συνδυασμός ειδωλολατρικής και χριστιανικής αρχιτεκτονικής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η μέρα:  Τιφλίδα - Μονή Μπόντμε - Σιγκνάγκι - Οινοποιείο Χαρέμπα - Τσιναντάλι - Τιφλίδα

Με πορεία προς το Κακέτι (Kakheti), μια περιοχή που φημίζεται για την αρχαία της αμπελοκαλλιέργεια, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία των κατοίκων της, θα θαυμάσουμε όμορφα τοπία αμπελώνων και οινοπαραγωγά χωριά.  Πρώτη μας στάση και επίσκεψη θα είναι στη μονή Μπόντμπε (Bodbe), ένα Γεωργιανό Ορθόδοξο μοναστηριακό συγκρότημα του 9ου αιώνα αφιερωμένο στην Αγία Νίνα, τα λείψανα της οποίας φυλάσσονται εκεί. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην όμορφη γειτονική πόλη Σιγκνάγκι (Sighnaghi) - ένας από τους πολλούς σταθμούς της Γεωργίας κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού - περιτριγυρισμένη από αμυντικά τείχη και πύργους. Βόλτα στην πόλη και συνεχίζουμε για το οινοποιείο Χαρέμπα που είναι λαξευμένο σε μία βραχώδη σήραγγα 7,7 χιλιομέτρων (στρατιωτικό έργο αρχικώς, αλλά χώρος φύλαξης εκλεκτών κρασιών πλέον). Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικά από τα περίφημα κρασιά της περιοχής. Τελευταία μας στάση το χωριό Τσιναντάλι (Tsinandali), γνωστό για το κτήμα και το ιστορικό του οινοποιείο που κάποτε ανήκε στον αριστοκρατικό ποιητή του 19ου αιώνα Αλεξάνδρου Τσαβτσαβάτζε. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό εστιατόριο με μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Διανυκτέρευση.

5η μέρα: Τιφλίδα - Μονές Χαγκπάτ και Σαναχίν - Λίμνη Σεβάν - Μονή Σεβανάβανκ - Τσαγκαντζόρ ή Ντιλιζάν

Πρωινή αναχώρηση για τα σύνορα Γεωργίας - Αρμενίας. Μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων θα περάσουμε πλέον στο έδαφος της Αρμενίας, θα συναντήσουμε τον τοπικό ξεναγό και οδηγό και θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας επισκεπτόμενοι αρχικά τις μονές Χαγκπάτ και Σαναχίν. Πρόκειται για εξαιρετικά παραδείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στην Αρμενία από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα, λόγω του συνδυασμού στοιχείων της βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και της παραδοσιακής μεσαιωνικής αρμένικης. Τα δύο αυτά μοναστήρια έχουν ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1996. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη λίμνη Σεβάν, το "μαργαριτάρι της Αρμενίας" όπου θα κάνουμε μία μικρή βαρκάδα (καιρού επιτρέποντος). Πρόκειται για μια τεράστια ορεινή λίμνη, η μεγαλύτερη της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρασίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε μια καθαρή και ηλιόλουστη μέρα, το νερό έχει ένα βαθύ τιρκουάζ χρώμα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την κοντινή μονή Σεβαναβάνκ του 9ου αιώνα.  Το χαρακτηριστικό αυτό νησιωτικό μοναστήρι υπήρξε τόπος λατρείας και προσκυνήματος, αλλά και τόπος εξορίας των Αρμενίων ευγενών που είχαν πέσει σε κάποια μορφής δυσμένεια. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας με προορισμό την λουτρόπολη Τσαγκαντζόρ, το όνομα της οποίας στα αρμένικα σημαίνει "κοιλάδα/φαράγγι των λουλουδιών", ή το Ντιλιζάν (ανάλογα με την ημερομηνία αναχώρησης). Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

6η μέρα: Τσαγκαντζόρ ή Ντιλιζάν - Νοραντούζ/Πέτρινοι Σταυροί "Χατσκάρς" - Πέρασμα Σελίμ - Μοναστήρι Τατέβ - Διαδρομή με το μακρύτερο Τελεφερίκ του κόσμου - Γκορίς

Πρωινή αναχώρηση για το χωριό Νοραντούζ θα δούμε το νεκροταφείο με τα περισσότερα Χατσκάρς, τους χαρακτηριστικούς αρμένικους πέτρινους σταυρούς (στην αρμενική γλώσσα Κhatch σημαίνει σταυρός και Qar σημαίνει πέτρα). Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας διασχίζοντας το Πέρασμα Σελίμ (Selim Pass), που βρίσκεται σε υψόμετρο 2410 μέτρων. Εκεί θα επισκεφθούμε το ομώνυμο πανδοχείο/Καραβάν Σεράι (Caravan Serai), που κατασκευάστηκε το 1332 για να προσφέρει καταφύγιο στα καραβάνια του Δρόμου του Μεταξιού και το οποίο αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Μάρκο Πόλο. Επόμενος σταθμός μας το μοναστήρι Τατέβ (Tatev), ένα από τα ομορφότερα της χώρας. Φθάνοντας, θα επιβιβαστούμε στο τελεφερίκ "Wings Of Tatev", το μακρύτερο εναέριο τελεφερίκ στον κόσμο, που περιλαμβάνεται μάλιστα και στο βιβλίο Guinness. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2010, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν το όμορφο τοπίο του φαραγγιού Χαλιντζόρ. Το μοναστήρι βρίσκεται στην δασώδη απόκρημνη πλαγιά που ατενίζει το φαράγγι του ποταμού Βοροτάν. Για περισσότερα από χίλια χρόνια ήταν το πνευματικό κέντρο του βασιλείου Σιουνίκ και ως εκ τούτου σημαντικός τόπος προσκυνήματος. Άφιξη στην πανέμορφη μικρή πόλη Γκορίς και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

7η μέρα: Γκορίς - Αστρονομικό Παρατηρητήριο Καραχούντζ, το "Στόουνχεντζ της Αρμενίας", Σπήλαιο των Πουλιών,  Μονές Νοραβάνγκ και Χορ Βιράπ - Ερεβάν (ή Γερεβάν)

Πρώτη στάση της σημερινής μας διαδρομής μας θα είναι στο αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο Καραχούντζ (Karahunj ή Ζοράτς Καρέρ), το "Στόουνχεντζ της Αρμενίας", που χρονολογείται γύρω στο 5.500 π.Χ. ή κατά άλλους υπολογισμούς, περίπου στην 3η π.Χ. χιλιετία. Όντας πάντως άνω των 2.000 χρόνων παλαιότερο από το Στόουνχεντζ, πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα παρατηρητήριο του ουρανού. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Καρ που σημαίνει λίθος και Χουντζ, που σημαίνει ήχος ή φωνή και σημαίνει "οι πέτρες που μιλούν". Οι 222 κάθετα τοποθετημένοι λίθοι έχουν συνολικό μήκος άνω των 250 μέτρων και 84 εξ αυτών φέρουν οπές, διαμέτρου 4-5 εκατοστών, που δείχνουν ουράνια σώματα όπως τον ήλιο, τη Σελήνη και τα άστρα. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το περίφημο Σπήλαιο των Πουλιών, στο οποίο ανακαλύφθηκε το παλαιότερο οινοποιείο του κόσμου, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος γνώριζε τη διαδικασία παραγωγής κρασιού πριν από 6.000 χρόνια. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκε επίσης και το παλαιότερο δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών! Επόμενη επίσκεψή μας θα είναι στο μεσαιωνικό μοναστήρι Νοραβάνγκ, που βρίσκεται στο ομώνυμο στενό φαράγγι πάνω στον εντυπωσιακό για τα χρώματά του βράχο. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του μοναστηριού εναρμονίζεται με την φυσική ομορφιά της γύρω περιοχής. Συνεχίζουμε για τη γη του αρμενικού κρασιού: στο χωριό Αρένι θα επισκεφθούμε το οινοποιείο για να δοκιμάσουμε την υπέροχη τοπική ποικιλία κρασιών. Τέλος, θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Χορ Βιράπ, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραράτ και μέχρι σήμερα είναι ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ ("Βαθύς Λάκκος") φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμενικού λαού. Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στον λάκκο, ο Γρηγόριος (Κρικόρ) όχι μόνον επέζησε, αλλά  θεράπευσε τον βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριο και το 301, με βασιλική διαταγή, ανακήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του Αρμενικού κράτους. Αφού απολαύσουμε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ και του ποταμού Αράξη, θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

8η μέρα: Ερεβάν - Καθεδρικοί Ναοί Ετσμιατζίν και Ζβάρτνοτς - Ναός Γκαρνί - Μονή Γκεγκχάρντ - Ερεβάν

Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούμε το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου. Θεωρείται ο παλαιότερος Καθεδρικός ναός στον κόσμο. Στο τοπικό μουσείο θα μπορέσουμε να δούμε μεταξύ άλλων ένα μικρό μέρος της Κιβωτού του Νώε από το όρος Αραράτ, την ιερή λόγχη, το χέρι του Αγίου Στεφάνου και το πολύτιμο σκεύος με το ιερό μύρο που άλειψε η Παναγία τον Χριστό. Ακολουθεί επίσκεψη στα ερείπια του ναού Ζβάρτνοτς του 7ου αιώνα. Συνεχίζουμε για το Γκαρνί, όπου θα δούμε τον ναό του - ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής - και τα ερείπια της Ακρόπολης. Είναι ο μοναδικός ειδωλολατρικός ναός στην Αρμενία που επέζησε μετά τον εκχριστιανισμό  της χώρας το 301 μ.Χ. Ο ναός είναι ένα κράμα ελληνιστικού και αρμένικου ρυθμού. Μετά την επίσκεψη στον ναό θα συμμετάσχουμε στην τελετή παρασκευής του παραδοσιακού αρμενικού ψωμιού "lavash" από τις γυναίκες του χωριού Γκαρνί. Συνεχίζουμε για τη μονή  Γκεγκχάρντ, η κατασκευή της οποίας έγινε για να φιλοξενήσει την λόγχη που τρύπησε τον Χριστό κατά τη Σταύρωσή του. Μερικώς λαξεμένο στο βουνό, αν και το μοναστήρι υπήρχε πριν από τον 4ο αιώνα, ο κύριος Καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε το 1215. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο και δείπνο σε τοπικό εστιατόριο με μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Διανυκτέρευση.

9η μέρα: Ερεβάν, Ξενάγηση

Η σημερινή πρωινή ξενάγηση του Ερεβάν ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και την πλατεία της Δημοκρατίας. Θα δούμε το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας, το πάρκο της Νίκης και το υπαίθριο μουσείο "Cascade" - μια γιγαντιαία σκάλα από ασβεστόλιθο, που ενώνει το κέντρο με το μνημείο των 50 χρόνων της Σοβιετικής Αρμενίας. Θα φωτογραφηθούμε στο άγαλμα της μητέρας Πατρίδος και του Δαβίδ Σασσούν, θα δούμε τον ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή, τα ερείπια του αρχαίου κάστρου Ερεμπούνι και θα φθάσουμε στο επιβλητικό μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας (1915), όπου θα επισκεφθούμε το τοπικό μουσείο. Από εκεί, αν ο καιρός το επιτρέπει, θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφήσετε το βιβλικό όρος Αραράτ με τις πάντα χιονισμένες κορυφές του. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Κρατικό Ινστιτούτο Χειρογράφων Ματενανταράν με τα 12.000 αρμένικα και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, καθώς επίσης και το εργοστάσιο "ΑΡΑΡΑΤ", όπου παράγεται το παγκοσμίου φήμης κονιάκ της Αρμενίας. Δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

10η μέρα: Ερεβάν - Αθήνα

Πολύ νωρίς σήμερα το πρωί θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για την απ΄ ευθείας πτήση μας με AEGEAN για Αθήνα. Άφιξη αυθημερόν.

 

Τιμή κατ' άτομο

Αρμενία - Γεωργία

10 μέρες

Δίκλινο

 

3ο άτομο

έως 12 ετών

Μονόκλινο

 12/05, 09/06

890

790

1.240

21/04

870

770

1.220

 

Πτήσεις

21/04

A3 896

ΑΘΗΝΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ

00:40 - 04:20

30/04

A3 899

ΕΡΕΒΑΝ - ΑΘΗΝΑ

04:50 - 06.50

Πτήσεις

12/05

A3 896

ΑΘΗΝΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ

00:40 - 04:20

21/05

A3 899

ΕΡΕΒΑΝ - ΑΘΗΝΑ

04:50 - 06.50

Πτήσεις

09/06

A3 896

ΑΘΗΝΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ

00:40 - 04:20

18/06

A3 899

ΕΡΕΒΑΝ - ΑΘΗΝΑ

04:50 - 06.50

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με απ’ ευθείας πτήσεις της Aegean
  • Ξενοδοχείο Radius 4* sup. ή παρόμοιο στην Τιφλίδα
  • Ξενοδοχεία στην Αρμενία: Ramada Suites by Wyndham 4* sup. ή παρόμοιο στο Ερεβάν, Tsaghkadzor Marriott 4* or Ararat Hotel 5*στο Τσαγκαντζόρ ή Paradise Best Western 4* ή Old Dilijan Boutique Hotel ή Dilijan Resort 4*στο Ντιλιτζάν, Mirhav Boutique Hotel 3* ή Mina Hotel 3* ή Dina Hotel 3* στο Γκορίς (η πόλη δεν διαθέτει πολλές επιλογές)
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Μετακινήσεις, περιηγήσεις, επισκέψεις, εκδρομές, όπως αναγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα
  • Είσοδοι στους επισκεπτόμενους χώρους
  • Τοπικοί έμπειροι ξεναγοί
  • Έλληνας αρχηγός-συνοδός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Δεν Περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επίναυλος καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά ταξιδιωτική ασφάλεια και ασφάλεια COVID για ταξιδιώτες έως 75 ετών: € 640
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα ή αναγράφεται ως προαιρετικό, προτεινόμενο κλπ

 

Σημειώσεις: •Οι ανωτέρω εκδρομές, επισκέψεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με διαφορετική σειρά, χωρίς να παραλειφθεί κάτι από τα αναγραφόμενα •Τελικό πρόγραμμα με το ενημερωτικό σας.