Skip to main content

Ιστορικός Πόντος από 670€


6 μέρες Τραπεζούντα - Σουμελά - Αργυρούπολη - Κερασούντα - Ορντού - Φάτσα - Σαμψούντα - Σινώπη. Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία. Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία (5 πρωινά και 5 δείπνα).
Πρόγραμμα (6 μέρες)


Ημέρα 1     Αθήνα - Κωνσταντινούπολη - Τραπεζούντα    
    Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, επιβίβαση στο αεροπλάνο και πτήση για Τραπεζούντα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση και μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση. 

   
Ημέρα 2     Τραπεζούντα    
    Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί η περιήγηση της πόλης της Μικράς Ασίας, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Ξεκινάμε με το μουσείο της Αγίας Σοφίας και συνεχίζουμε με το Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Φάρος της Ανατολής» και τη θερινή έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, στον λόφο Σοούκ Σου (Κρυονέρι), η οποία σήμερα ονομάζεται Ατατούρκ Κιοσκ. Θα δούμε ακόμη την Παναγία Χρυσοκέφαλου, τον Ναό του Αγ. Ευγένιου (πολιούχο της Τραπεζούντας) και κατόπιν απ’ τον λόφο Μπόζντεπε, στο Μίθριον Όρος, θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης και τη Μονή Θεοσκέπαστου. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας θα δούμε το σπίτι της Μέριμνας των Ποντίων Κυριών, την τράπεζα Καπαγιαννίδη, που σήμερα φιλοξενεί την αίθουσα της τράπεζας Εργασίας και την τράπεζα Φωστηρόπουλου, όπου σήμερα βρίσκεται το ταχυδρομείο δεμάτων της Τουρκίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Απόγευμα ελεύθερο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

    
Ημέρα 3     Τραπεζούντα - Σουμελά - Αργυρούπολη - Τραπεζούντα    
    Μετά το πρωινό η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει επίσκεψη στην ξακουστή Παναγία Σουμελά, σύμβολο επί 16 αιώνες του ποντιακού ελληνισμού. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα στο όρος Μελά, απ’ όπου πήρε και το όνομά του και είναι λαξευμένο σε βράχο ύψους 1.300 μ., στην καρδιά των Ποντιακών Άλπεων. Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς. Θα προσκυνήσουμε και θα ξεναγηθούμε στο χώρο του μοναστηριού με τις περίφημες τοιχογραφίες και στα κελιά των μοναχών. Ακολούθως συνεχίζουμε για την αρχαία Αργυρούπολη (Gumushane). Πόλη του νoμού Τραπεζούντας και έδρα της επαρχίας Χαλδίας, κάπου 100 χιλ. νότια της Τραπεζούντας. Λεγόταν και Κιουμουσχανέ, σαν τόπος αργύρου, για τα πλούσια μεταλλεία αργύρου που είχε άλλοτε η πόλη και όλη η περιοχή. Θα δούμε την παλιά μητρόπολη, πολλές κατεστραμμένες εκκλησίες, σπίτια και λουτρά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.    


Ημέρα 4     Τραπεζούντα - Κερασούντα - Ορντού - Φάτσα - Σαμψούντα    
    Πρόγευμα και αναχώρηση για την Κερασούντα, η οποία βρίσκεται 175 χλμ. νότια της Τραπεζούντας. Κτίστηκε το 630 π.Χ. από Μιλησίους της Σινώπης και οφείλει το όνομά της στην άφθονη παραγωγή κερασιών, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από τη λέξη Κέρας-ους λόγω του σχήματός της. Ο πληθυσμός της πόλης πριν το 1922, ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος ελληνικός και η πόλη ανθούσε λόγω της θέσης της στη Μαύρη Θάλασσα και του εμπορίου που διεξαγόταν με τις άλλες χώρες. Περιήγηση της πόλης και επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Συνεχίζοντας κατά μήκος των ακτών του Ευξείνου Πόντου, θα φθάσουμε στο Ορντού (Κοτύωρα) και στη Φάτσα, άλλοτε πανέμορφη πόλη, με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά παρατεταγμένα στις πλαγιές του Μπόζτεπε. Σήμερα σώζονται πολύ λίγα, ανάμεσα στα οποία είναι η κατοικία του Πασάογλου (εθνογραφικό μουσείο της πόλης), ο παλιός Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής, χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, σήμερα χρησιμοποιείται κατά περίσταση σαν πολιτιστικό κέντρο και δίπλα στην εκκλησία βρίσκονται τα ερείπια της «Ψωμιάδειου Ελληνικής Σχολής». Τελικός προορισμός της σημερινής ημέρας, η Σαμψούντα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο και διανυκτέρευση.  

 
Ημέρα 5     Σαμψούντα - Σινώπη - Σαμψούντα    
    Μετά το πρόγευμα στο ξενοδοχείο ξεκινάμε την περιήγηση της πόλης. Η Σαμψούντα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και σημαντικό λιμάνι. Ιδρύθηκε αρχικά με το όνομα Αμισός από κατοίκους της Μιλήτου στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ., στη συνέχεια ανήκε στο Βασίλειο του Πόντου, και κατόπιν μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα επισκεφθούμε τη συνοικία της Αγίας Τριάδος, όπου παλιά υπήρχαν 4 ελληνικά σχολεία: το Τσινέκειο Γυμνάσιο, το Αρρεναγωγείο, το Μεικτό Νηπιαγωγείο και το Παρθεναγωγείο και θα δούμε ακόμη, στην ελληνική γειτονιά, τα παλιά αρχοντικά και την πλατεία Ρολογιού. Κατόπιν θα μεταβούμε στη Σινώπη, τη γενέτειρα του Διογένη. Η Σινώπη ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στον Πόντο και αφετηρία του εξελληνισμού των εκεί ακτών μέχρι τη μακρινή Κολχίδα. Από τις πέντε ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης διασώζονται σήμερα τα υπολείμματα μιας βυζαντινής εκκλησίας του 7ου αιώνα. Περιήγηση της πόλης, όπου θα δούμε τα τείχη, το φρούριο και τα ερείπια των ναών και επιστροφή στη Σαμψούντα. Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. δείπνο και διανυκτέρευση.  

 
Ημέρα 6     Σαμψούντα - Κωνσταντινούπολη - Αθήνα    
    Πρωινό στο ξενοδοχείο και πολύ νωρίς μεταφορά στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα, μέσω Κων/λης.  

 
Τιμοκατάλογοι


Συνδιασμός ξενοδοχείων
    15/10/2014 εώς 20/10/2014     22/10/2014 εώς 27/10/2014
Δίκλινο     € 670.00     € 670.00
Μονόκλινο     € 820.00     € 820.00


Περιλαμβάνονται

    Αεροπορικά εισιτήρια AΘΗΝΑ-ΚΩΝ/ΛΗ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ και ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ-ΚΩΝ/ΛΗ-ΑΘΗΝΑ.
    Φόροι αεροδρομίων.
    Μεταφορές, περιηγήσεις και εκδρομές, με κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.
    Διόδια αυτοκινητοδρόμων.
    Τρεις (3) διαν/σεις στην Τραπεζούντα και δύο (2) διαν/σεις στη Σαμψούντα.
    Διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, σε δίκλινο δωμάτιο.
    Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία (5 πρωινά και 5 δείπνα).
    Ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
    Αρχηγός - συνοδός του γραφείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
    Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.
    Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

    Είσοδοι σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον γεύματα, ποτά στα δείπνα. Αχθοφορικά, φιλοδωρήματα. Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό.